Tuesday, January 13, 2009

Peperoni Pizza

dah lama betullah tk update dapoku nan satu nih....malas nak masak ghopenye ye...masak tu masak jugak tp lauk pauk beser2 je la...baking membaking ni dah lama tk buat sebab sebok prepare utk anak sekolah n masuk thn baru..mak depa ni sebok pulaknya nak mendeco bilik anak dia..bukan apa nk suruh anak dia tu tdoq sendiri tu la yg kena buat cun2 tu...tp tak la cun mana pasal mak depa ni keras tgn...tp yang sadis nya tu, dlm keras2 tgn tu anak2 dia puji jugak la mak dia punya deco cantik..keekekekek..pandai sungguh anak2nya mengambil hati...kalau yang besaq tu lain le, ini yg si kecik umo x sampai 2 thn tu pun cakap mommy buat cantik..."Ye ke nak oii!!" ikut suka korang lah, yg penting jgn nnt nak berkepit celah ketiak mommy lagi dah la ye....

anyway, malam tadi memandangkan my husband dah p outstation balik, i pun boleh la buat western food...hari2 pun ok..pasal malasnya la aku nak masak nasik...nak masak lauk pauk...hm so mlm tadi buat pizza. Dah lama tak buat pizza..this time try new resepi dr my bread bible- Bread from around the world; lama dah beli buku ni tp ni le 1st time pakai resepi dia.

B4 citer dgn lebih lanjut, tgk dulu hasilnya & resepinya.Jeng2 jengggg

Ini le Peperoni Pizza malam tadi. Sos pizza tu I used Campbell's Mushroom Spagetti Sauce rite fr the can je..pasal malas nk buat sos sendiri. Hasilnya kureng memuaskan pasal lidah ni dh terbiasa dgn sos pizza buatan sendiri. So, next time wajib buat sos sendiri. Doh pizza tu pun agak tak memuaskan coz my BM's pizza dough recepi ia much better. Lembut sampai ke petang, yang ni pulak liat sikit coz the kandungan yisnya tu sikit. Tapi doh ni sesuwai kalau nak buat thin crust pizza. Resepi kat bawah ni suit utk 2 large pizza size acuan 9-10inci.

11/4 cwn air

2sdb olive oil

4 cwn tpg gandum

11/2sdt garam

1/2sdt gula

1/2sdt yis

*Masukkan semuanya dlm BM then biar dia uli. Pas2 keluarkan anginnya then divide 2 bhgn, gelekkan sehingga memenuhi pizza pan anda.

*Taburkan toppings n mozarella cheese..bakar at 220deg for 15- 20 min.

* Buleh dah makan

No comments: