Wednesday, December 17, 2008

Bebek Menyat-Nyat (Kari Itik Bali Style)

Bebek- heheheehe-- bunyi macam "bareback"- tapi bukan dedah belakang ye...Bebek tu maksudnya Itik...i think bebek ni dalam bahasa indonesia (tapi maybe jugak loghat orang Bali) anyway, al kisahnya, masa last visit Bali hari tu, my prime target nak beli buku resep masakan Indonesia which in fact saya memang suka, especially masakan Padang n Minang. So far, belum try masakan Sunda lagi. Tapi ada aral melintang so tak sempat nak cari toko buku, sudahnya before depart balik ke KL sempat la jengah toko buku kt airport tu. Cari punya cari dapat satu buku "the authentic Indonesian delight". Ralat jugak kat hati ni pasal my aim nak beli buku resep yang berbahasa Indonesia tapi yang ada semua bahasa Inggeris. Jadi ya..ok aja loh...meningan kalau full bahasa Indonesia kang ada yang tak paham pulak kan...

Anyway, tak mau le dok ralit sembang, kita tgk resep Bebek Menyat- Nyat ni...apa bahan2nya ya...
Bahan2:
1 ekor itik/ ayam yang di panggang- saya tak panggang pun..aku goreng jek
2sb minyak masak
1 liter santan pekat
2 btg serai; ambil 1/3 bhgn yang bawah dan di titik
2 keping daun salam
1 sdt garam
1sdt serbuk lada hitam

Bahan2 untuk paste:
3bj buah keras
1 inci lengkuas
1 inci akar kencur (ubi cekur)
1 inci kunyit hidup
4bj cili merah
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2sdt biji ketumbar
1/4sdt serbuk buah pala
1/4sdt serbuk lada hitam- main agak2 untuk lada hitam biji
1/2sdt belacan- di bakar.

* Blend kan semua bahan2 untuk paste

Cara2:
1. Potong & bersihkan bebek/ ayam.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 paste hingga wangi.
3. Masukkan bebek/ ayam dan golek2 kan supaya rempah tu sebati dan goreng sebentar hingga pecah minyak.
4. Masukkan santan, garam dan lada hitam.
5. Di aduk2 hingga rata, biarkan kuah memekat. Hiaskan dgn bawang goreng.

* Sedap di makan dgn nasi hangat atau nasi lemak.

Sorry ye gambar tu tak cun, pas ni akan di tampal gambar baru.

No comments: