Thursday, December 18, 2008

Dinner Set

Dinner malam tadi sempoi giles pasalnya malas nak masak nasi..Kesahnya dinner malam sebelum tu makan nasik lemak, pagi tu my husband suruh buat lagi nasik lemak coz sayang dgn sambal n Kari ayam Bali Style tu. So, dah 2 kali berturut2 makan nasik, di cadangkan makan sandwich je lah mlm td. Balik keja, singgah kedai beli wholemeal bread, mayo n french fries.Tgh merebus ayam tiba2 dpt idea nak buat whipped potato. Dok tengah merebus kentang tingat pulak nak buat gravy yang ala2 KFC tu..hmm pegi kedai lagik beli button mushroom..mujurlah kedai tak sampai sepelaung jek..So, tadaaaaaaa cold chicken sandwich cum with french fries and whipped potato with gravy. Komentar dari suamiku, katanya boleh lawan KFC..."ye ke tu??? Entahla janji puas hati anak beranak dah cukup le tu" Paling penting minus MSG.
Layan gambar dulu sebelum layan resepi...LAYANNNZZZZ

* Ifah tak suka sandwich, so makan ni je lah

Chicken Cold Sandwich
Bahan2:
Ayam - saya pakai ayam kampung, lebih manis- di rebus dan di siat halus
Mayonaise
Daun salad/ buttercrest/ lettuce
Timun
Tomato
Serbuk Lada hitam/ putih
Roti wholemeal
* Campurkan isi ayam rebus yg disiat dgn mayonis dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Lapiskan roti dgn mayo, isi ayam, daun2 salad, timun dan tomato.
Bungkus dalam cling fil dan masukkan ke dlm peti sejuk sebelum menghidang.
Whipped Potato & Gravy
Bahan2 (untuk 4 org makan)
4 ketul kentang- di buang kulit dan di rebus hingga empuk
2 sdb mentega
4sdb susu segar
1/2sdt garam
sedikit daun parsley
* Lenyekkan kentang yang dah direbus dgn garfu.
*Panaskan mentega dalam kuali, kemudian masukkan kentang lenyek, then masukkan 4sdb susu segar dan garam dan daun parsley. Sebatikan.
Gravy:
Bahan2
1/2 labu bawang besar- dipotong dadu kalau boleh biar halus
1 tin cendawan butang- separuh di blend, sepatuh di hiris nipis
Oregano kering secukupnya
1 sdb tepung gandum
1sdb worchestershire sauce
serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Stok ayam
*Tumis bawang besar dgn oregano hingga naik bau. Masukkan tpg gandum.
* Masukkan separuh cendawan yang di hiris nipis, stok ayam dan cendawan yg di blend.
* Kemudian masukkan worchestershire sauce, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
*Kalau tak cukup gelap gravy tu, boleh tambah sedikit kicap pekat.
*Biar memekat dan mendidih, kemudian tutup api.
Untuk menghidang, scoopkan potato dan tuang gravy




No comments: