Ni lagi satu lauk Nyonya, kiranya makan malam hari tu( last week) theme Nyonya la. memang marveles rasa dia...baguih betoi resepi dlm buku tu. I ni ikut sukatan jer...
Bahan2nya:
A:
2 keping asam keping
1sdb gula
secubit garam
300g kacang bendi
Air secukupnya
* Masukkan semua ke dalam periuk (kecuali bendi) dan didihkan air. Dah mendidih masukkan bendi dan rebus hingga empuk. Tos dan ketepikan.
B:
Bahan2 kisar
3btg serai
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili kering
20 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih
2 inci belacan
900ml air asam jawa dari 11/2sdb asam jawa
600g udang- dibersihkan
C:
Bahan Perasa
2sdb gula
2sdt garam
1/2sdt perasa ikan bilis
2 kuntum bunga kantan di belah
* Tumis bahan2 B hingga pecah minyak dan kacau selalu. Masukkan bahan2 C dan air asam jawa, masukkan udang dan kacau sebati. Masak hingga udang empuk. Kemudian masukkan bendi. Siap hidang.
No comments:
Post a Comment