So bebahannya seperti di bawah:
300gm Daging salai- dihiris nipis
20 bj cili padi
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 inci belacan
3 keping asam keping
1 btg serai- dititik
Gula & perasa ikan bilis
200ml santan pekat- saya pakai 1 kotak kecil santan
Cara2:
1. Tumbuk semua bhn dari cili api hingga belacan.
2. Masukkan bahan tumbuk kedalam periuk kemudian masukkan air agak2 tenggelam bahan tumbuk tadi dan didihkan.
3. Kemudian campurkan 100ml santan dgn 250ml air dan masukkan kedalam periuk. Masukkan daging, asam keping dan serai, perasakan secukup rasa dan biar mendidih. Bila mendidih masukkan selebihnya santan pekat. Kacau sebati dan biarkan dia mendidih kemudian hidang.
No comments:
Post a Comment