Wednesday, November 12, 2008

Masak Lemak Cili Api Daging Salai (Smoked Beef)

Hari tu singgah kat satu kedai yang hanya jual daging & ayam organik kat Seksyen 9 Shah Alam. Setiap bahagian daging dan produk2 hiliran daging ada dijual. Saja nak try pasal everytime lalu kedai tu dah tutup kalau time pagi dia belum buka, since hari tu nak p bank kat area situ then kedai tu pun masih buka lagi i pun singgah le. Tgh riki2 apa yang menarik mata tertangkap la kat daging salai. So, idea dtg utk buat masak lemak cili api. Tapi ni first time pakai daging salai.

So bebahannya seperti di bawah:
300gm Daging salai- dihiris nipis
20 bj cili padi
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 inci belacan
3 keping asam keping
1 btg serai- dititik
Gula & perasa ikan bilis
200ml santan pekat- saya pakai 1 kotak kecil santan

Cara2:
1. Tumbuk semua bhn dari cili api hingga belacan.
2. Masukkan bahan tumbuk kedalam periuk kemudian masukkan air agak2 tenggelam bahan tumbuk tadi dan didihkan.
3. Kemudian campurkan 100ml santan dgn 250ml air dan masukkan kedalam periuk. Masukkan daging, asam keping dan serai, perasakan secukup rasa dan biar mendidih. Bila mendidih masukkan selebihnya santan pekat. Kacau sebati dan biarkan dia mendidih kemudian hidang.

No comments: