Thursday, October 16, 2008

Banana Shortbread

Ada lebih kurang sesisir pisang aku angkut ke Shah Alam lebihan dari kenduri tahlil untuk arwah tok yg meninggal baru2 ni. Plan memang untuk buat kek pisang. Lebih kurang 3.30pg tadi aku terbangun kemudian selak buku resepi. Nampak resepi dari "Alex Goh". Since semua bahan ada aku mula buat lebih kurang 7.15pg tadi utk bawa bekal ke ofis.

Teksturnya lembut sgt tapi dek kerana gopoh aku lupa nak scrap keliling kek sebab dah pukul 8.30pg, sudahnya terbarai la kek tu. Hancus bhgn bawahnya. Hampeh!!!

Komen: sedap, lembut tapi quite sweet. So next time wajib kurangkan kandungan gula tu.. Anyway, layannnn la foto n resepinya:

Bahan- bahan:

A: 250g gula

130g margerin

1tsp soda bikarbonat

1tsp garam

B: 2 telur

C: 300g pisang lenyek

D: 300g tpg gandum

1/2sdt baking powder

80ml susu segar

E: walnut cincang

Cara- cara:

  1. Pukul bahan A hingga kembang.
  2. Masukkan telur, putar lagi hingga adunan nampak licin.
  3. Masukkan pisang, kemudian bahan D. Gaul hingga sebati dan sempurna.
  4. Tuang adunan ke dlm acuan, dan taburkan dgn walnut cincang.
  5. Bakar pada suhu 180Celcius selama 45minit.

1 comment:

miszshain said...

wuihh kak..sedapnya ... terliur je... nasib baik pose... hehehhe.. kalau tak, abis bekal akak... hehehe....