Ini le rupa rendang minang aku. Tapi sorry la kalau resepi yg tertera kt bawah ni bukanlah seminang rendang minang yg ori. Resepi ni diadaptasi dari resepi - of course la ibuku. Every year ini la rendang yg dia masak tiap kali raya except this year coz thn ni my mom tak larat nak masak, dah tak kuat n assistant dia yang sorang ni raya kat Klang.
Resepi seperti dibawah:
3 ekor ayam kampung (wajib disembelih & dicuci bersih- halalan toyyiba')
200gm cili kering (dikisar)
Santan dr 3 biji kelapa
15 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
Halia & 6 btg serai, sedikit lengkuas
Kerisik (saya guna dalam 2sdb)
Garam & gula secukup rasa
Daun kunyit & daun limau purut (dihiris nipis)
Cara2:
- Masukkan santan, cili, bwg, halia, serai & lengkuas yg telah dikisar.
- Masukkan ayam dan masak hingga agak kering.
- Masukkan kerisik, garam dan gula. Bila secukup rasa & rendang hampir kering, taburkan daun kunyit dan limau purut. Aduk2kan dan goreng sampai betul2 kering. Padamkan api dan hidang. Sedap di makan dgn kuah lodeh.
1 comment:
Yup! memang tak ori..tak ori mcm resepi randang minang yg sy dapat dari bukit tinggi,sumatera barat,indonesia. yela itukan asalnya org minangkabau.hehe
Post a Comment