Wednesday, October 8, 2008

Rendang Minang



Ini le rupa rendang minang aku. Tapi sorry la kalau resepi yg tertera kt bawah ni bukanlah seminang rendang minang yg ori. Resepi ni diadaptasi dari resepi - of course la ibuku. Every year ini la rendang yg dia masak tiap kali raya except this year coz thn ni my mom tak larat nak masak, dah tak kuat n assistant dia yang sorang ni raya kat Klang.

Resepi seperti dibawah:

3 ekor ayam kampung (wajib disembelih & dicuci bersih- halalan toyyiba')

200gm cili kering (dikisar)

Santan dr 3 biji kelapa

15 ulas bwg merah

5 ulas bwg putih

Halia & 6 btg serai, sedikit lengkuas

Kerisik (saya guna dalam 2sdb)

Garam & gula secukup rasa

Daun kunyit & daun limau purut (dihiris nipis)

Cara2:

  1. Masukkan santan, cili, bwg, halia, serai & lengkuas yg telah dikisar.
  2. Masukkan ayam dan masak hingga agak kering.
  3. Masukkan kerisik, garam dan gula. Bila secukup rasa & rendang hampir kering, taburkan daun kunyit dan limau purut. Aduk2kan dan goreng sampai betul2 kering. Padamkan api dan hidang. Sedap di makan dgn kuah lodeh.

1 comment:

Anonymous said...

Yup! memang tak ori..tak ori mcm resepi randang minang yg sy dapat dari bukit tinggi,sumatera barat,indonesia. yela itukan asalnya org minangkabau.hehe