Malam tadi mmg malas nak masak dinner, pasalnya perutku kenyang, so ingat tk mo makan la. Tapi since siang td dh p market, my hubby lak nak makan nasik, pikir punya pikir buat la masak tumis ni.Ni memang masakan faveret my husband. Kalau penyakit M aku dah mai, dia akan masak tumis ni sendiri. Tapi my version dgn dia punya version sikit different la n I prefer my version more...hehehhe..Sempoi habis masakan ni & YUMMY! Tak caya try lah. Ikut hati malam tadi tk mo mkn nasik tp nampak cam best jer sudahnya berkali2 aku tambah nasik..tu dia penangan masak tumis.
Bahan2 (untuk hidangan 1- 2org):
4 ketul ayam- saya potong kecil2 (optional- boleh guna sotong, udang atau ikan bilis)
3 ulas bawang putih
6 ulas bwg merah (mlm td saya pakai 1/2 labu bwg besar- pasal stok bwg merah dh habis)
10 bj cili padi (lagi pedas lagi power)
belacan sebesar ibu jari
sedikit garam
Sedikit air
2sdb gula
air asam jawa (saya guna 1/2sdb asam jawa paste ADABI)
3 urat kacang panjang (optional; nak tambah carrot pun boleh)
Cara2:
- Goreng ayam separuh masak (kalau guna seafood atau ikan bilis tk perlu goreng dulu)
- Tumbuk semua bahan di atas kecuali gula, asam jawa & sayuran.
- Panaskan minyak untuk menumis, tumis bhn2 tumbuk tadi hingga cili masak.
- Bahan2 tumisan tadi sedikit pekat, tambah sedikit air, masukkan gula & asam jawa sehingga secukup rasa.
- Masukkan ayam, kacau sebati kemudian masukkan kacang panjang. Tambah hirisan bawang besar jika suka. Goreng sebati dan tutup api. Sedia untuk di hidang dgn nasi panas.
No comments:
Post a Comment