Wednesday, October 15, 2008

Chicken Pie



First time try, macam kat dalam majalah Saji tapi ada sikit modification.


Bahan- bahan:

6 keping "Kawan" kulit pastry

200g isi ayam- saya pakai isi ayam kampung

1 peket kecil mix vege

1 labu bawang besar- didadukan

1sdt serbuk lada hitam

1sdb whipping krim

100ml susu segar

sedikit parmesan cheese (lebih kurang 1sdt- sesuai rasa)

garam secukup rasa

Minyak untuk menumis (seboleh2nya minyak zaitun)

Kuning telur


Cara- cara:


  1. Panaskan minyak, tumis bwg besar sehingga layu.

  2. Masukkan isi ayam & mix vege.

  3. Masukkan whipping krim, susu, serbuk lada hitam & garam secukup rasa.

  4. Masak hingga agak pekat, tabur sedikit parmesan cheese. Bila bahan inti dah pekat matikan api.

  5. Susun pastry diatas dulang membakar yang telah dioles dgn mentega. Isikan inti ayam pada sebelah bahagian pastry kemudian tutup pastry dan cantumkan. Guna garfu untuk lekatkan keliling pastry. Oleskan kuning telur untuk hiasan.

  6. Bakar pada suhu 170Celcius selama 30 minit atau hingga keperangan.

No comments: